Filosof foreslår verdensregjering

Global Government1

Den store politiske prosjektet bør være å arbeide for et føderalt, politisk system toppet av en verdensregjering, mener filosofen Thomas Pogge. Han tror også USA vil måtte slutte seg til et slikt system – selv om det med tiden vil undergrave USAs stilling som supermakt.

Tanken om at hele verden bør samles i én stat har vært fremmet fra antikken til våre dager. Blant dem som har foreslått ulike former for en verdensregjering, finner vi Dante, Kant og Albert Einstein. Hovedargumentene har ofte vært å unngå krig og konflikt. Man har også hevdet at en sentral regjering vil kunne være en motmakt mot lokal undertrykkelse og brudd på menneskerettigheter.

Thomas Pogge, som er professor i filosofi på Yale University, og dessuten også ”core group member” i, og en av stifterne av Centre for the Study of Mind in Nature, et senter for fremragende forskning ved UiO, har tidligere skrevet mye om sult, fattigdom og rettferdighet. Og hans tanker om en verdensregjering er sterkt preget av dette.

En mer rettferdig verden, hevder han, vil ikke være mulig uten gjennom et internasjonalt samarbeid som går mye lenger enn dagens internasjonale organer. Pogge er i ferd med å skrive en bok om hvordan et slikt verdensomspennende regime bør utformes, og drøftet tidligere i høst sine tanker med doktorgradsstudenter på Blindern, hvor Apollon tok en prat med ham.

Les mer …

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: