Slik skulle sex-livet være i Hitler-regimet

thirdreich

Denne uka kommer boka «Sex under Hitler» av den østerriske historikeren Anna Maria Sigmund ut på norsk. Det handler om nazistenes forsøk på å kontrollere kjærlighetslivet til innbyggerne.

Sex i Det Tredje Riket var ingen privatsak, tvert om skulle sex tjene folket og bidra til at den perfekte rasen, «Homo Germanicus», ble dyrket frem for å overta verden.

Det bekymret nazistene at tyskerne fikk så få barn, de lå på bunnivå i Europa.

Det måtte endres.

– Kjønnslivet er det vi som bestemmer over, varslet Hitler.

Partnervalg og samliv skulle styres for å få flest mulig ariske barn. Målene var ekstreme:

– Om unge mennesker gifter seg tidlig kan de få opptil 20 barn, beregnet professor i rasehygiene, dr. Lenz til glede for de ny makthaverne.

– Propagandaen handlet om at man måtte ha mer land for å få plass til alle menneskene. Det er først når man ser på statistikken i etterkant man oppdager at befolkningen minket, sier Anna Maria Sigmund til Dagbladet.no.

Det skulle pares. De ledende ideologene fikk derfor et ambivalent forhold til ekteskapet.

– Idealet var tidlig ekteskap med mange barn. Man kunne lettere kontrollere gifte enn single. Men barn var det viktigste uansett, sier Sigmund.

Nazistene mente kyskhet ikke var det aller viktigste, sex behøvde ikke nødvendigvis å foregå innenfor ekteskapets rammer. Dette synet utfordret et flere hundreår gammelt tabu.

– Gjennom det uekte barnet har nasjonen steget til nye høyder, sa Hitler, som mente det var mye bedre med enslige mødre enn gamle jomfruer.

Barn født utenfor ekteskap var greit så lenge det var ariere som forplantet seg. Raseekspertene argumenterte med at de eksepsjonelle mennene burde brukes til en større forplantning enn det som var mulig å få til innenfor ett ekteskap.

– Snerperiet i dagens erotikk (…) må bort, fortsatte Hitler.

For første gang i europeisk historie ble alenemødres sak satt i et tolerant perspektiv og diskutert uten moralske føringer.

Naziregimet var det første regimet i Europa som ville gi ugifte mødre de samme rettighetene som gifte. Det var et svært moderne syn, men bakgrunnen var selvsagt ikke human, men pragmatisk. Det viktigste var at den tyske befolkningen økte.

Les mer …

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: