Snart stikker biene – for godt?

bee sting

Biene blir borte. De forlater kuben og forsvinner – verden over. Ingen vet hvorfor. Landbruket taper milliarder, og epler, pærer, meloner, jordbær, blåbær og mandler er bare noen av matvarene du kanskje må se langt etter i fremtiden.

«Det var som en spøkelsesby».

Slik beskrev birøkter Dave Hackenberg synet som møtte ham da han kom for å sjekke de 3000 bikubene han hadde ute på bestøvningsjobb i Florida. Over halvparten av kubene var helt tomme for arbeidsbier. Bare dronningen, larver og honning var igjen. Men ingen steder var det tegn til døde bier. De var bare borte.

Dette skjedde i USA i 2006. Nå har mer enn en tredjedel av de amerikanske bikoloniene bukket under på samme måte, og det er rapportert om store bitap i Storbritannia, Frankrike, Brasil, Taiwan, Nederland, Tyskland, Frankrike og Spania. I Danmark mistet man mer enn 30 prosent av biene i fjor vinter, og i Kina er situasjonen så alvorlig at man nå må bestøve avlinger for hånd.

Normalt dør mellom 5 og 10 prosent av biene i en kube i løpet av vinteren. Men bitap på 50–70 prosent, som man ser enkelte steder nå, er langt fra normalt.

Hvorfor, spør de seg, biforskerne fra et 60-tall land som forrige uke var samlet til konferanse i Tyskland. Teoriene er mange. Noen svært fantasifulle, som at dette skal være bin Ladens hevn. Eller Gud, som har tatt biene hjem til seg. Stråling fra mobiltelefoner og master og trekking på genmodifiserte vekster får også liten oppslutning fra forskerne.

Les mer …

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: