Fremtidens middag

pill_meal

Matmangel, miljøhensyn og dyrevern har satt fart i matvitenskapen.

– Hva skal vi ha til middag?

Spørsmålet er evig, men svaralternativene er i ferd med å endre seg dramatisk. Se for deg følgende meny i 2050:

Carpaccio av genmodifisert atlanterhavslaks. Fisken vokser nesten dobbelt så raskt som en vanlig laks, og trenger 10–25 prosent mindre fôr.
Dyrevernburger. Laget av laboratoriedyrket kjøtt. Serveres med genmodifiserte poteter, som ikke må sprøytes mot tørråte.
Miljøsvin. En genmodifisert gris, som slipper ut mindre metan og fosfor. Serveres med genmodifisert ris med mer betakaroten, som gir kroppen flere a-vitaminer.
Soyaiskrem med omega-3. Laget av genmodifiserte soyabønner med stearidonsyre.

Science fiction?

Genmodifiserte organismer (GMO), planter og grønnsaker der arveanleggene er endret ved hjelp av DNA-teknologi, har gitt oss nye råvarer. Såkalt «golden rice» med betakaroten, et fargestoff og en antioksidant som finnes i gulrøtter og kan omdannes til a-vitaminer, ble lansert i 2000. Selskapet Aqua Bounty venter bare på en godkjenning av sin genmodifiserte AquAdvantage-laks, mens GMO-soyabønner med omega-3 kan være en realitet om tre år. Kanadiske forskere jobber med «miljøsvinet», mens det i Sverige forskes på GMO-poteter.

Og ved Universitetet i Ås skriver professor Tor Lea på en søknad til Forskningsrådet om midler til å trappe opp forskningen på såkalt «in vitro»-kjøtt – dyrket frem av stamceller fra gris i et laboratorium.

Laboratoriematen – «frankenfood» blant uvenner – knakker på døren til spiskammeret vårt.

Professor Tor Lea smiler lurt. Han har akkurat latt seg overtale til å spekulere rundt matens fremtid, og han tror vi da kan lage kjøtt uten å gå omveien om dyr.

– Du kjøper en kapsel med stamceller, fyller på med næringsløsning og dyrker din egen kjøttdeig. Dette er selvsagt rent tankespinn, men mye at det vi faktisk kan gjøre i dag var bare tankespinn for seks–syv år siden, sier professoren ved Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås.

Les mer …

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: