Patent på vanlige planter og dyr

Patent-Cow

Stadig flere patenter deles ut på helt vanlige planter og dyr. Dette hindrer bønder å drive slik de har gjort i mange år, og småbønder i fattige land rammes spesielt hardt.

De siste tiårene har det blitt levert inn flere og flere patentsøknader innenfor bioteknologi, dvs patenter på levende ting. I dag kan det meste patenteres innen bioteknologi, og det er spesielt en økning i søknader på gener og proteiner, fra både planter, dyr og mennesker.

Dette har bl.a. ført til at det er forbudt for bønder å spare patentert såkorn for å bruke i neste avling. Det er heller ikke lov for bønder å bytte såkorn med hverandre, eller gi bort en halvfull sekk til naboen. Dermed kan ikke bønder lenger drive slik de har gjort i mange år. Planteforedlere kan ikke lenger fritt bruke patentert materiale i videre forskning, noe som derfor kan virke hemmende for forskning. Dette er jo nettopp motsatt av utgangspunktet for å gi patenter – at oppfinnere/forskere skulle motiveres for å forske mest mulig.

I dag er over halvparten av det internasjonale såkornmarkedet kontrollert av noen få multinasjonale selskaper. I USA har det vært mer liberalt enn i EU, og det har lenge blitt gitt patenter på levende ting. Nå ser vi at massevis av bønder og småselskaper saksøkes av de store multinasjonale selskapene som eier patenter. Bare det amerikanske storselskapet Monsanto saksøker hundrevis av amerikanske bønder og noen småselskaper for brudd på patentrettighetene hvert år. De har 75 ansatte som kun jobber med å undersøke og saksøke bønder. I USA er også over 20% av menneskekroppen privateid av diverse selskaper.

Les mer …

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: