Patentlov truer irakiske bønder

corn-poster320

Da USAs Irak-administrasjon (Coalition Provisional Authority) overførte myndigheten til den irakiske overgangsregjeringen, etterlot den seg en ny patentlov. Organisasjonene GRAIN og Focus on the Global South advarer nå mot denne loven, som de mener er en trussel mot matvaresikkerheten i Irak.

Den nye patentloven inneholder et nytt kapit-tel om Plant Variety Protection, på norsk kalt planteforedlerrett. Loven påbyr irakiske bønder å bruke såkalt plantesortbeskyttet såkorn, som faller inn under denne planteforedlerretten.

Planteforedlerretten defineres i Iraks tilfelle av UPOV-konvensjonen. I praksis betyr dette at irakiske bønder må benytte frø som er godkjent som en egen plantesort, og hvor såkornets gener dermed er opphavsrettslig beskyttet gjennom en patentordning.

I Irak har bøndene til nå drevet på tradisjonelt vis, ved å bruke egenavlede såkorn, gjerne spart og lagret over flere år. Under det nye lovregimet må de nå slutte med det. Den eneste måten det tradisjonelle irakiske jordbruket kan bevares på innenfor den nye lovgivningen, er ved at bøndene selv skaffer seg planteforedlerretten (patenteierskapet) til såkornet. For at bøndene skal kunne gjøre dette, må såkornet i følge konvensjonen være nytt, i betydningen ikke tidligere kjent og det må være «særegent, ensartet og stabilt».

Les mer …

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: