Den siste olje

canada oil

Statoil satte sitt internasjonale rykte som et ansvarlig selskap på spill for å gå inn i oljesand. Trolig hadde de ikke noe valg.

Jeg håper jeg slipper å ha denne samtalen med mitt barnebarn om tjue år:”Bestefar, gjorde dere virkelig det?””Gjorde hva, Masha?”

”Tok dere naturgass fra Arktis ned til Alberta for å koke vann for å lage damp for å smelte tjære ut av oljesandreservoarene, og så bruke mer naturgass for å lage hydrogen for å gjøre tjæremolekylene om til bensin slik at nordamerikanerne kunne kjøre fire tonns biler fem kilometer til sportsklubber for å sykle 15 minutter på stasjonære trimsykler? Gjorde dere virkelig det, bestefar?”

”Ahhh.., ja, Masha, jeg er redd vi gjorde det.”

Dette sa dr. Robert Skinner på et amerikansk radioprogram i 2003. Da var han leder for Oxford Institute of Energy. I dag er han strategidirektør for Statoils oljesandvirksomhet i Canada.

Det er over to år siden Statoil kastet seg inn i oljesand da selskapet kjøpte North American Oil Sands Corporation for 12 milliarder kroner.

Dette ga Statoil utvinningsrettighetene i et område på 1100 kvadratkilometer sør for oljesandbyen Fort McMurray.

Norske politikere og analytikere kaller det en feilsatsing, og spør seg om Statoil-ledelsen er klar over hva de har begitt seg inn på.

Les mer …

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: