Kritisk til Yara og grønn revolusjon

section1b

– Er bruk av kunstgjødsel for småbønder i utviklingsland bærekraftig i det lange løp? spør Raj Patel, anerkjent forsker med bakgrunn fra både Verdensbanken, Verdens handelsorganisasjon (WTO) og konsulentoppdrag for FN. Selv tror han ikke det, skriver Bistandsaktuelt.

Patel er forfatter av boka «Stuffed and Starved» om ubalansen i verdens matvaresystem – hvor millioner av mennesker i fattige land er undernærte, mens fedme og livstilssykdommer rammer den rikere delen av verdens befolkning.

Nå jobber han som forsker ved blant annet University of KwaZulu-Natal i Sør-Afrika. Patel er svært kritisk til den norske regjeringens samarbeid med Yara for å øke afrikanske bønders tilgang til kunstgjødsel.

– Vi vet at kunstgjødsel er basert på en ikke-fornybar teknologi. Og vi vet at innkjøp av kunstgjødsel for småbønder er dyrt, og at prisene trolig vil fortsette å stige. Hvorfor velger en da ikke andre og mer bærekraftige løsninger? spør Patel. Han setter også store spørsmålstegn ved hvordan African Green Revolution og Bill and Melinda Gates Foundation satser på kunstgjødsel for å tilføre skrinn jord næring og øke avlingene.

– Afrikanske bønder vet at matjorda deres trenger tilførsel av næringsstoffer. Men det er mange måter å gjøre dette på. Å lokke afrikanske bønder med en løsning som gjør de avhengige av kunstgjødsel, er en svært, svært dårlig idé. Jeg er veldig bekymret over utviklingen. Også blant de afrikanske bøndene øker skepsisen mot å bli avhengig av kunstgjødsel, sier Patel.

Les mer …

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: