En helt spesiell hjerne

escenic-nyaew_br_d_972055a

Professor Inge Morild studerer arven etter Anna Elisabeth Westerlund, Norges mest berømte synske kvinne.

I mars 1980 forsvinner to unge gutter fra Voss. Letingen er omfattende og sporløs. De pårørende kontakter Anna Elisabeth Westerlund. Beskrivelsen fra den synske kvinnen er så nøyaktig at politiet finner noen skrapemerker i autovernet på østsiden av Sørfjorden – nøyaktig der hun har sagt de ville finne sporene. Her ber hun politiet om å lete i sjøen nedenfor.
– Hun sa vi ville finne bilen, og at det skulle ligge et hvitt kjøleskap ved siden av den, sier Eiliv Lønningen, den gang politiinspektør i Ullensvang.
Dykkere går ned på det stedet Westerlund har pekt ut. De finner bilen og de to omkomne guttene på en fjellhylle i sjøen.
Ved siden av ligger en hvit komfyr.

Vi går forbi likhuset, forbi hyller med lever, nyrer og hjerter i formalin, forbi medisinerstudentene som får innføring i deler av menneskekroppens indre organer. Inn i noe som ligner et kontor. Fem oppbevaringsskap står på rekke og rad. Professor Inge Morild åpner det ene. Det er fullt av plastbøtter.

Han tar ut en. Den som står nederst og innerst. En enkel, litt slitt merkelapp er limt på bøtten: A.E.W. Professoren ved rettsmedisinsk institutt i Bergen åpner lokket og kikker nedi bøtten.

I den gule væsken, i bunnen av plastbøtten, ligger hjernen til et av de mest myteomspunne mennesker som har levd i Norge. Eller i alle fall 80 prosent av den. Det er ti år siden noen har åpnet bøtten. Ti år siden noen har tenkt på det utrolige redskapet som bidro til å løse mange norske kriminalgåter og som sporet opp mange savnede i norsk kriminalhistorie.

Les mer …

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: