Spøkelser hjemsøker flatskjermen

poltergeist

Glem alt om gamle, støvete slott med låste rom. I dag opplever folk fra alle sosiale lag spøkelser i sine hus og leiligheter. Dette er beskrevet i ny dansk forskning som undersøker hva opplevelsene gjør med forholdet vårt til hus og hjem.

En gang bodde de gjennomsiktige mennene alltid på slott eller herregårder. De beveget seg rundt i skumle kjellere eller i avlukkede rom i den fjerne enden av hovedbygningen, og raslet med lenker eller sendte kald pust nedover nakken på skrekkslagne gjester og beboere.

Etter sigende hjemsøker spøkelsene fremdeles den dag i dag store bygninger med en lang historie. Koldinghus, Moesgård Museum og store frisergårder på Jylland. Dragsholm, Selsø og Rosenborg Slot på Sjælland.

Men det er ikke alt.

Ny, dansk forskning viser at opplevelser av spøkelser i vår moderne verden setter inn i mange andre slags rom enn gamle herregårder eller i kjelleren og på loftet.

Dansker ser eller hører spøkelser både i stuen, i det nybygde huset, på soverommet i den gamle leiligheten og faktisk også på en kjøretur i bilen.

Det forteller antropolog Kirsten Marie Raahauge, som undersøker danskenes opplevelser av uforklarlige fenomener i hjemmet. Hun forsøker å avdekke hvordan vi reagerer når vi føler at hjemmet vårt er invadert, og når opplevelsen av spøkelser knytter seg til spesielle rom eller situasjoner.

Les mer …

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: