9/11 – Den amerikanske Reichstag-brannen

reichstag

Ofte betegnes Riksdagsbrannen natt til 27. februar 1933 som et vendepunkt etter Hitlers maktovertakelse. På åstedet for brannen pågrep politiet en nederlandsk kommunist ved navn Marinus van der Lubbe. Hitler og Hermann Göring kom raskt til stedet, og erklærte straks at kommunistene sto bak brannen. I ettertid har mange hevdet at det var Hitler selv som initierte brannen for å kunne skape seg et politisk handlingsrom.

Etter Riksdagsbrannen i slutten av februar 1933 benyttet Hitler muligheten til å innføre omfattende fullmaktslover og sikret seg på den måten diktatoriske fullmakter. Det gikk bare et par måneder fra Hitler ble valgt til Rikskansler til han i realiteten hadde full kontroll.

Både Nazipartiets voldsomme fremmarsj og selve maktovertakelsen vakte oppmerksomhet internasjonalt. Ikke minst de spektakulære hendelsene: Riksdagsbrannen, innføringen av fullmaktslover, volden i gatene.

Etter brannen i Riksdagen ble kommunistpartiet forfulgt og flere tusen kommunister arrestert. Hitler benyttet anledningen til å innføre unntakslover som ga ham svært utvidede fullmakter. Det ble avholdt et Riksdagsvalg tidlig i mars, mens motstanderne av NSDAP ble forfulgt og trakassert.

Riksdagsbrannen var et spektakulært fenomen, og nazistene utpekte fra første stund kommunistene som syndebukk. Selv om det fortsatt er uklart om brannen i Riksdagen var et bestillingsverk av Hitler, er det imidlertid ingen tvil om at han utnyttet situasjonen maksimalt. For Hitler var det nettopp denne hendelsen som gjorde det mulig å innføre de omstridte unntakslovene.

Parallellene til 11. september er utvilsomt slående.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: