Verden ifølge Monsanto

monsanto

Monsanto er en av verdens største produsenter av genmodifiserte planter (GMP), og har som mål å styre verdens matvareproduksjon ved hjelp av genmodifisert mat.

Bønder i ulike deler av verden blir gjort avhengig av kostbare frø og sprøytemidler fra samme produsent. To av Monsanto’s største produkter er genmodifisert Roundup Ready (RR) soya og det tilhørende sprøytemidlet Roundup (glyfosat), men de har også insekt- og ugressmiddelresistent mais- og bomullssorter til salgs. Alle sortene er patentbeskyttet og bønder får ikke lov til å spare såfrø til neste års avling. I de fleste land er alle disse produktene regulert av lovverk hvor det kreves risikovurderinger før en eventuell godkjenning. GM soya og mais er foreløpig ikke godkjent i Norge.

Likevel har Statens Petroleumsfond investert 65 millioner i den kyniske, miljø- og helsefarlige industrien som Monsanto representerer, hvor barnearbeid utgjør kun en av mange etiske betenkeligheter. Norsk offisiell politikk og lovverk på GMO-området er tydeligvis ikke styrende for etiske miljø- og helsevurderinger når oljefondet investerer.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: