Militær forskning

military_weapons_070619_ms

Militær forskning kan om en ser det bredt innebefatte alt fra spørsmål om krig, konflikt og fred (årsaker til konflikt, veier ut av krig), til spørsmål av mer militærteknologisk karakter, blant annet om våpenutvikling, og nedrustningsspørsmål av mer sikkerhetspolitisk karakter.

Innenfor alle disse områdene kan man problematisere hvordan denne type forskning brukes i våre samfunn – og hvilken rolle den skal ha.

Er det et problem hvis forskere, i en verden der de er mer og mer avhengige av store pengesekker for å få gjennomført sine forskningsprosjekter, mottar støtte fra regjering og det militære, og samtidig hevder at de som individer kan stille seg nøytralt til samfunnets politiske styre?

Dette er potensielt et dilemma på flere arenaer, men hva om forsvarsindustrien er stedet der flest finansielle midler finnes? Disse spørsmålene er spesielt aktuelle på områder slik som nanoteknologi, der mange av de ledende internasjonale potensielle samarbeidspartnere er finansiert av Forsvaret.

Vil eller kan forskere fortsatt i dag påstå at de ikke på noen måte er ansvarlige for den bruken andre gjør av deres kunnskap og funn? Hvor ligger vurderingene for hva som er uetisk bruk, og hvilke muligheter er der for at enkeltforskere eller en gruppe forskere kan trekke seg selv eller sin forskning ut dersom de føler at deres resultater kan bli brukt på det de anser som en uetisk måte?

Videre er det slik at mye av den militærteknologiske forskningen ikke bare har nasjonal forsvarsverdi, men også kommersiell verdi. Det synes åpenbart at dette kan skape interessekonflikter.

Les mer …

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: