Kampen om vannet

waterthenewoil

Bangalore i delstaten Karnataka opplever for tiden en kamp om vannet. Sterke krefter ønsker å privatisere vannforsyningen til byen. Det kan bety at de som ikke er i stand til å betale ikke vil få noe vann.

I en by som Bangalore der mer enn tredve prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen og ca. 2 millioner lever på gaten, oppleves privatisering av vannet som en trussel mot de fattige. – For selskaper som kun ønsker å tjene penger, har det alltid vært en oppgave å levere utelukkende til dem som kan betale, sier Dr Kshithij Urs i organisasjonen Action Aid. – Det betyr at du gjerne kan fylle opp et stort svømmebasseng dersom du har penger, mens du ikke får så mye som en dråpe vann om du ikke har penger, fortsetter han. – Vi ser stadig oftere at som en forberedelse til privatiseringen stenges offentlige vannposter slik at de fattige tvinges til å kjøpe vann fra private kraner. Tilgang til vann er en rettighet som ingen kan nektes og er et overgrep som truer selve eksistensen til et menneske.

Vannprivatisering prioriterer profitt for noen få mennesker på bekostning av et felles gode som retten til nok vann til å opprettholde livet, mener Dr Urs. – Den langsiktige virkningen av privatiseringen vil være full korporative kontroll over globale vannressurser fra kilde til kran. Vi er i en avgjørende fase der oljereservene skrumper og vann anses som den neste store, globale forretningsmuligheten, sier han. – Vi trenger en sterk, folkelig og politisk påvirkning av styresmaktene for å få en reform som sikrer offentlige tjenester. Det er en vanskelig og arbeidskrevende kamp som står i sterk sammenheng med kampen for andre grunnleggende rettigheter. Det er om å gjøre at flest mulig stemmer på representanter som lover vann til alle. Samtidig bør vi stanse organisasjoner som USAID, AusAid og andre finansieringsselskaper som er i ferd med å bryte ned slike rettigheter. Hvis privatisering av vann skal være så fordelaktig for verden, er det merkelig at privatiseringsprosessen foregår under sterkt hemmelighold, slik vi har sett i Mysore. Det er viktig med en bevisstgjøringsprosess over hele verden for å stanse denne trenden, avslutter Dr Kshithij Urs.

Kilde: FORUT

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: